Gam Arab(arabic gum): Khasiat, Sejarah dan merawat buah pinggang

by Dr Latif Saad

gam arab

Beberapa tahun ini, ‘Arabic gum’ atau gam arab telah menjadi salah satu makanan yang terkenal dan dikatakan mempunyai banyak khasiat dan kebaikan. Bahkan ada yang mengatakan ia mampu menyembuhkan pesakit yang mempunyai masalah kegagalan buah pinggang dan beberapa penyakit lain.

Asal usul Arabic gum

Arabic gum berasal daripada pokok Acacia senegal, ia juga diperoleh dari pokok Acacia seyal (sebelum ini dikenali sebagai Vachellia seyal).  Ia adalah pokok berduri, berbatang kecil yang selalunya tumbuh hingga ke ketinggian 15 kaki. Pokok ini adalah natif di kawasan padang pasir seperti sub-sahara afrika, Oman, Pakistan dan Pantai barat India. Ketika kemarau, kulit pokok tersebut pecah mengeluarkan lelehan sap (getah?) yang berbentuk seperti titisan air dan mengeras menjadi seperti apa yang digelar gam arab.

Pokok Acacia senegal

Pada zaman sekarang, arabic gum secara kormesialnya dikeluarkan daripada pokok tersebut dengan cara menoreh kulit pokok acacia dan lelehan gam arab tersebut akan diambil untuk dipasarkan.

Kualiti gam selalunya dapat dibezakan dengan keadaan pokok ketika mana gam tersebut terhasil sama ada ia terhasil ketika kemarau yang ekstrim atau diambil dengan cara torehan kulit pokok. Gam yang terhasil ketika musim kemarau mempunyai kualiti yang lebih bagus daripada gam yang diambil secara torehan.

Arabic gum yang keluar daripada kulit pokok

Kualitinya juga ditentukan dari jenis arabic gum seperti Combretum dan juga daripada genus pokok Albizia. Harganya lebih murah daripada gam acacia. Ia mengandungi tannin yang agak menjejaskan rasanya.

Kini, 80% bekalan arabic gum dunia dieksport dari negara Sudan (dari varieti pokok Acacia senegal). Namun, dari sudut sejarahnya arabic gum diperoleh dari pokok Acacia nilotica yang dikatakan tumbuh sepanjang Sungai Nil dahulu (sekarang ia digelar gum india atau amvarati gum)

Sejarah

Gam arab telah lama digunakan dalam dunia perubatan tradisional. Orang mesir selalu menggunakannya dalam minuman dan makanan, ia juga untuk ubatan bagi mengurangkan rasa sakit. Pengamal perubatan tradisional selalu menggunakannya untuk pelbagai jenis penyakit. Sebagai pelawas, melegakan cirit-birit, menghilangkan sakit gigi dan sakit kepala, malah ia dipercayai untuk menajamkan ingatan dan menghindar dari penyakit nyanyuk dan lupa.

Hari ini, ianya digunakan secara meluas dalam industri farmaseutikal (sebagai bahan dalam pembuatan kapsul dan ‘tablet coating’, penstabil) dan bahan yang sangat penting dalam industri pembuatan makanan.

Jika anda pernah membaca bahagian label makanan, pasti pernah terjumpa perkataan ‘penstabil makanan’ atau E414 yang digunakan sebagai kod bagi gum acacia sebagai ‘food additive’. Selepas ini tidak perlulah kita terpengaruh dengan retorik kisah berantai nombor E pada makanan yang dikatakan berasal dari babi dan tidak halal ya?

Gam arab ini juga digunakan secara meluas dalam industri penghasilan cat dan pewarna untuk lukisan, sebagai bahan yang melindungi permukaan supaya tahan lama, salah satu bahan dalam proses ‘glazing’ bagi pembuatan seramik dan pelbagai lagi kegunaan.

Ia juga digunakan sebagai gel yang diletakkan di luka seperti ulser di dalam mulut yang berfungsi untuk mengurangkan sakit.

Apakah sifat Gam acacia dan kandungan di dalamnya?

Gam Acacia adalah rapuh, tidak berbau dan tidak mempunyai rasa. Ia mengandungi gula kompleks, asid, kalsium dan beberapa jenis elektrolit yang lain.

Komposisi kimia arabic gum adalah terdiri dari polisakarida (rantaian gula panjang) arabinogalactan yang bersangkutan dengan protein. Rantaian arabinogalactan ini terdiri dari gula jenis arabinose dan galactose. Menariknya, nama gula arabinose tersebut diperoleh dari tumbuhan Acacia ini (ARAB tree, ARAB sugar, ARABinose)

Ia sangat mudah larut dalam air dan tidak larut dalam pelarut organik.

Gam Arab, khasiat dan kebaikan nya

Apakah prebiotik? Prebiotik adalah makanan bagi bakteria baik di dalam usus. Perlu diketahui bahawa gam arab merupakan salah satu prebiotik yang terbaik untuk pertumbuhan bakteria baik dalam usus.

Kesemua prebiotik adalah fiber iaitu terdiri daripada karbohidrat kompleks yang tidak boleh diuraikan oleh sistem pencernaan manusia. Tetapi tidak semua fiber boleh bertindak seperti prebiotik.

Bakteria di dalam usus akan menjalankan proses penapaian untuk menguraikan fiber tersebut dan hasil daripada penapaian itu akan digunakan sebagai tenaga bagi bakteria di dalam usus. Penguraian fiber itu juga akan menggalakkan pembiakkan bakteria baik di dalam usus.

Beberapa kelebihan gam arab yang bertindak sebagai prebiotik

 • Mengurangkan keradangan pada bahagian usus. Oleh itu, ia boleh mengurangkan serangan penyakit Inflammatory bowel disease
 • Sedikit sebanyak melindungi usus daripada terkena kanser usus
 • Meningkatkan kadar penyerapan garam galian seperti kalsium dan magnesium
 • Mengurangkan faktor risiko untuk kena sakit jantung dan strok
 • Menyebabkan rasa kenyang. Oleh itu, ia boleh menyebabkan pengurangan berat badan dan boleh mengelakkan obesiti

Adakah ia boleh menyembuhkan penyakit buah pinggang?

Jawapannya TIDAK.

Satu kajian dilakukan pada tahun 1996 melibatkan 16 orang pesakit buah pinggang. Pesakit tersebut diberi gam arab setiap hari dan disusuli selepas beberapa bulan. Ia menunjukkan penurunan bacaan urea iaitu salah satu kompaun yang tinggi ketika mana ada masalah buah pinggang. Tetapi dalam kajian ini, ia masih tidak menunjukkan organ buah pinggang tersebut sembuh

Jadi bagaimanakah arabic gum boleh mengurangkan bacaan urea di dalam pesakit ini? Untuk menjelaskan perkara ini, kita kena cerita kajian pada tahun 2014 dimana salah satu bakteria baik di dalam usus dibuktikan dapat mengurangkan bacaan urea di dalam darah. Ia disebabkan bakteria tersebut mampu menguraikan urea yang berada di dalam usus.

Oleh itu, disebabkan pengambilan prebiotik seperti arabic gum meningkatkan jumlah bakteria baik di dalam usus, ia juga akan menyebabkan penguraian urea di dalam usus meningkat. Oleh itu, ia akan menyebabkan bacaan urea di dalam darah semakin berkurangan.

Secara kesimpulannya, arabic gum tidaklah mampu menyembuhkan buah pinggang, tetapi ia hanya mengurangkan bacaan urea di dalam darah. Walaubagaimanpun, bacaan tersebut masih lagi tinggi jika hendak dibandingkan dengan mereka yang sihat

Penggunaan arabic gum diperbolehkan kerana ia mampu menyediakan keadaan yang bagus untuk pembiakan bakteria baik di dalam usus. Malah mampu mengurangkan faktor risiko untuk berhadapan dengan penyakit kronik seperti obesiti, kencing manissakit jantung dan sebagainya.

Kesimpulannya, arabic gum adalah makanan prebiotik yang selamat dan bagus untuk sistem pencernaan kita. Ia baik sebagai pencegahan dari beberapa penyakit kronik dan obesiti. Makanlah ia ketika anda sihat, bukan setelah sakit. Ia bukanlah ubat ajaib yang boleh menyembuhkan penyakit kronik seperti penyakit buah pinggang dan kencing manis yang anda hadapi!

Rujukan:

 1. Meyer JE. The Herbalist . Hammond, IN: Hammond Book Co.; 1934:13.
 2. Dobelis IN, ed. Magic and Medicine of Plants . Pleasantville, NY: Reader’s Digest Association, Inc.; 1986.
 3. Evans WC. Trease and Evans’ Pharmacognosy . 13th ed. London: Bailliere Tindall; 1989.
 4. Morton JF. Major medicinal plants . Springfield, IL: C.C. Thomas Publisher; 1977.
 5. Anderson DM, Morrison NA. The identification of Combretum gums which are not permitted food additives, II. Food Addit Contam . 1990;7:181-188.
 6.  Anderson DM, Morrison NA. Identification of Albizia gum exudates which are not permitted food additives. Food Addit Contam . 1990;7:175-180.
 7. Leung AY, Foster S. Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Food, Drugs, and Cosmetics . New York, NY: J. Wiley and Sons; 1980.
 8. Anderson DM, Millar JR, Weiping W. Gum arabic (Acacia senegal): unambiguous identification by 13C-NMR spectroscopy as an adjunct to the Revised JECFA Specification, and the application of 13C-NMR spectra for regulatory/legislative purposes. Food Addit Contam . 1991;8:405-421.
 9. Kurup TR, Wan LS, Chan LW. Interaction of preservatives with macromolecules: Part I- natural hydrocolloids. Pharm Acta Helv . 1992;67:301-307.
 10. Rasha Babiker,Tarig H Merghani, Khalifa Elmusharaf, Rehab M Badi, Florian Lang, and Amal M Saeed: Effects of gum Arabic ingestion on body mass index and body fat percentage in healthy adult females: two-arm randomized, placebo controlled, double-blind trial. Nutr J. 2012; 11: 111. doi: 10.1186/1475-2891-11-111
 11. D Z Bliss, T P Stein, C R Schleifer, and R G Settle: Supplementation with gum arabic fiber increases fecal nitrogen excretion and lowers serum urea nitrogen concentration in chronic renal failure patients consuming a low-protein diet. Am J Clin Nutr March 1996 vol. 63 no. 3 392-398
 12. Miranda Alatriste PV, Urbina Arronte R, Gómez Espinosa CO, Espinosa Cuevas Mde L. Nutr Hosp. 2014 Mar 1;29(3):582-90. doi: 10.3305/nh.2014.29.3.7179. Effect of probiotics on human blood urea levels in patients with chronic renal failure.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: