PANDUAN HIDANGAN GUM ARABIC AL MANNA

Panduan Hidangan Gum Arabic Al-Manna Cara Pertama (Bagi Yang Mempunyai Masalah Kesihatan Kronik)

Cara penyediaan gum arabic al-manna bagi kategori pertama iaitu untuk pengguna yang mempunyai masalah kesihatan yang agak kritikal seperti penyakit kronik sebagaimana panduan berikut:

 1. Membancuh serbuk gum arabic al-manna untuk diminum ketika perut kosong sebanyak 2 kali (2x) sehari. Minuman serbuk al-manna ini sebaiknya diamalkan sebelum mengambil sebarang hidangan berat sekitar 15-30 minit. Cadangan pengambilan serbuk al-manna sebelum sarapan pagi dan sebelum tidur waktu malam
 2. Bekas minuman yang dapat memuatkan 250ml air kosong perlu disediakan. Bekas minuman ini juga boleh digunakan untuk menyediakan minuman berperisa seperti madu dan jus yang digemari.
 3. Masukkan satu setengah scoop (1 1/2) atau tiga (3) sudu teh serbuk gum arabic al-manna ke dalam bekas minuman 250ml tadi. Serbuk gum arabic boleh dibancuh ke dalam minuman air kosong dan boleh juga dibancuh bersama air berperisa.
 4. Tidak menggunakan air yang panas untuk membancuh serbuk gum arabic al-manna kerana ia akan berketul.
 5. Pesakit buah pinggang perlu mendapatkan nasihat doktor untuk pengambilan sejumlah air yang disarankan. Jika doktor menyarankan pengambilan air dikurangkan dalam jumlah yang sedikit, pesakit buah pinggang boleh membancuh serbuk gum arabic al-manna dengan kuantiti air sekitar 100-150ml.
 6. Serbuk gum arabic al-manna perlu dikacau hingga sebati. Proses larutan serbuk gum arabic al-manna jenama Ameer di dalam air begitu pantas sekitar tujuh (7) saat.
 7. Serbuk gum arabic al-manna jenama Ameer yang telah dibancuh untuk hidangan tidak akan meninggalkan sisa atau mendapan pada bahagian bawah bekas minuman sebagaimana sesetengah produk lain. Ini kerana proses kisaran al-manna jenama Ameer lebih halus dan memudahkan penyediaan pengguna.
 8. Setelah selesai membancuh serbuk gum arabic al-manna jenama Ameer, pengguna boleh terus minum.

NOTA:  Tarikh luput Al Manna bagi Batch 03/2020 ini adalah disahkan pada 03/2023.  Maaf atas kesilapan dan kekeliruan  di packaging ini.

`

Panduan Hidangan Gum Arabic Al-Manna Cara Kedua (Bagi Yang Ingin Mengamalkannya Sebagai Makanan Tambahan)

Cara penyediaan gum arabic al-manna bagi kategori kedua iaitu untuk pengguna yang tidak mempunyai masalah kesihatan yang agak kritikal dan ingin mengamalkannya sebagai suplemen. Cara hidangannya sebagaimana panduan berikut:

 1. Membancuh serbuk gum arabic al-manna untuk diminum ketika perut kosong sebanyak 2 kali (2x) sehari. Minuman serbuk al-manna ini sebaiknya diamalkan sebelum mengambil sebarang hidangan berat sekitar 15-30 minit. Cadangan pengambilan serbuk al-manna sebelum sarapan pagi dan sebelum tidur waktu malam.
 2. Bekas minuman yang dapat memuatkan 250ml air kosong perlu disediakan. Bekas minuman ini juga boleh digunakan untuk menyediakan minuman berperisa seperti madu dan jus yang digemari.
 3. Masukkan satu scoop (1 ) atau dua (2) sudu teh serbuk gum arabic al-manna ke dalam bekas minuman 250ml tadi. Serbuk gum arabic boleh dibancuh ke dalam minuman air kosong dan boleh juga dibancuh bersama air berperisa.
 4. Tidak menggunakan air yang panas untuk membancuh serbuk gum arabic al-manna kerana ia akan berketul.
 5. Serbuk gum arabic al-manna perlu dikacau hingga sebati. Proses larutan serbuk gum arabic al-manna jenama Ameer di dalam air begitu pantas sekitar tujuh (7) saat.
 6. Serbuk gum arabic al-manna jenama Ameer yang telah dibancuh untuk hidangan tidak akan meninggalkan sisa atau mendapan pada bahagian bawah bekas minuman sebagaimana sesetengah produk lain. Ini kerana proses kisaran al-manna jenama Ameer lebih halus dan memudahkan penyediaan pengguna.
 7. Setelah selesai membancuh serbuk gum arabic al-manna jenama Ameer, pengguna boleh terus minum.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: